DRÖMMEN ÄR VERKLIGHET!
Vi som köpte Hindö 2016, Britta o Lennart har drivit jordbruk på Brittas släktgård Torp i Vånga, haft köttbutiker, bedrivet avel både på Hereford och Angus i över 30 år. Jobbar nu med att varsamt renovera hus och mark på Hindö. Nästa generation (den fjortonde i raden sen 1634) Edvin Lennartsson med familj har tagit över gården Torp.
Vi har minskat koantalet till några kära avelsdjur som går på bete under sommarmånaderna, då Lennart vill utnyttja sin kunskap som sjöbefäl och köra gäster i skärgården under juli månad. Den ” gamla gården” får hjälp när så behövs av makarna men nu är huvuduppgift att utveckla vårt bed and breakfast som vi startade 2021.
Hindö är ett skärgårdshemman med 8 ha bördig åkerjord, ca 40 ha beteshagar och berghällar, eget fiskevatten och många hus från tidigare verksamheter. Den gula bostaden på kullen är från 1848, där hemmansägaren bodde fram till 1962 innan fastigheten köptes av Finspångs kommun. I köpet ingick Kalvholmen, där kalvar betat genom åren.
Finpångs kommun investerade i marken för att skapa en camping för sina invånare, därav namnet Kalvholmens Camping. Efter 44 år så sålde kommunen, och vi har nu börjat upprustningen av hemmanet.
Valpar 2024
Valpen Kajsa nu 6 år, ska bli mamma!! Parad med Don, Mosse Magnussons fina hund, meriterad från många interantionella tävlingar. Delar av meriterna ser ni i bilden. Hälsostatus.
Kajsa är duktig vallare på både nöt och får. Har haft en kull tidigare (bilden ) och var i måndags på ultraljud minst fem valpar kunde vi se. Beräknad valpning den 21/3.
Mycket social hund, läraktig och lydig som de flesta Border Collies. Valparna kan säljas till både vallning och brukslydnad. Vi får se vad det blir- Spännande!
Vill ni ha bilder på hur hon jobbar så kan ni maila:
britta@sanktannabb.se
”Drömmen att renovera och återskapa detta unika skärgårdshemman är vår verklighet – och det vill vi visa alla besökare.”
Här finns allt: ladugård, flera båthus, en vacker stenmur, fantastiska ekar, drängstuga, vedbodar, smedja, och flera sjöbodar inredda för sommarvistelse. Den tidigare arrendatorbostaden är idag en uppskattad sommarstuga.
Besökare kan se både tidig 1900-talsstandard i ladugård, bra tak från 1960-talet och en bostad tidstypisk från 1848 med en utbyggnad ut mot sjön från 1930.
Beteshagarna har sakta återställts med hjälp av vår fårbesättning och de 6 dikorna som går på ön. Vi har öppnat upp, röjt sly, plöjt åkermarken och påbörjat det dryga jobbet att sätta stängsel. Ön är full av björnbärsbuskar, vackra vyer var du än tittar ut mot havet och här finns ett rikt fågelliv.
Badvikar med naturlig sand finns på flera ställen, sanden går ca 4-5 meter ut. Längre ut blir det lite grumligare/stenigare botten. Då får man skynda att kasta sig i eller använda bryggorna.
HISTORISK TILLBAKABLICK
Hindö ligger inne i Gropviken. Står vi på kullen vid vårt hus och tittar inåt viken kan vi se var Lennarts mor föddes och var hans morfar arbetade. Lite längre in i viken fanns farbror Sten på Ytterå, och farmor på Tallborg. Lennart kanske berättar någon av alla historier han hört under uppväxten från äldre, vid båtturer eller vid frukostbordet.
Vi, Britta och Lennart, är lantmästare och har gedigen lantbruksbakgrund. Vi har drivit släktgården Torp i 30 år, haft en 200 korsbesättning inriktad på avel med Hereford och Angus. Vi har ägt köttbutiker baserat på eget kött, sålt närproducerat till skolkök, gjort prisbelönt korv och leverpastej.
Vi unnar oss att rusta och renovera i vår egen takt. Det känns som en ynnest. Många projekt kvarstår, vilket är just det vi önskar. Det är resan som är målet.
Lite historia om Hindö´s olika små hus….
Sjöboden har varit kryddbod för inläggning av strömming på 40 talet, sen 1960-talet omgjord till sommarhus där gårdens släktingar kunde bo när de kom på besök.
Den siste arrendatorn till jordbruket kom 1946 och hade 8 kor, häst. fem barn, egen jordkällare och dass, bodde i det vi nu kallar sommartorpet. Vi har bara målat, tapetserat och njuter av dess charm.
Drängkammarn är en isolerad del av magasinet med egen eldstad som ger god värme vintertid. Nu lite finare tapeter, lättskött golv men annars helt autentiskt.
Historien bakom Guldläget är lite udda. Det är enligt uppgift en hitflyttad farstu från gamla ålderdomshemmet i Sankt Anna, som utrustades med två sängar och vips hade man gjort en lite övernattningsstuga. Idag heter detta återbruk och hållbarhet.
Lennart trivs med att rädda några gamla garn. Här ska en ålryssja anpassas så den får användas till abborre fiske.
Lill-Kalle har glatt många barn, han älskar att bli klappad, här är han nog mest i vägen.