Flygbild över Hindö

DRÖMMEN ÄR VERKLIGHET!

Vi köpte Hindö 2016 och har nu spenderat 5 år med varsam renovering samtidigt som jordbruket drivs på Torp i Vånga. Under dessa år har nu nästa generation (den fjortonde i raden sen 1634) blivit installerad i i vårt hus från 1897, som är gårdens bostad i Vånga.

Lennart får aktiv hjälp i driften av Edvin, kör traktor och tröskar så mycket han vill under vår och höst. Vi har minskat koantalet till ca 20 st kära avelsdjur som går på bete under sommarmånaderna, då Lennart vill utnyttja sin kunskap som sjöbefäl och köra gäster i skärgården under juli månad. Brittas hjälp på gården inriktar sig på barnbarn och djurskötsel. Nu vänder Britta blickarna framåt på installationen av bed and breakfast på Hindö.

Hindö är ett skärgårdshemman med 8 ha bördig åkerjord, ca 40 ha beteshagar och berghällar, eget fiskevatten och många hus från tidigare verksamheter. Den gula bostaden på kullen är från 1848, där hemmansägaren bodde fram till 1962 innan fastigheten köptes av Finspångs kommun. I köpet ingick Kalvholmen, där kalvar betat genom åren.

Finpångs kommun investerade i marken för att skapa en  camping för sina invånare, därav namnet Kalvholmens Camping. Efter 44 år så sålde kommunen, och vi har nu börjat upprustningen av hemmanet.

(Hemman är ett äldre begrepp med betydelsen bostad, hemvist, hem. Det var ofta en bondgård, bostadshus jordbruksfastigheter och åkermark.)

Britta_Lennart
flaskmatning_NY_2

”Drömmen att renovera och återskapa detta unika skärgårdshemman är vår verklighet – och det vill vi visa alla besökare.”

Här finns allt: ladugård, flera båthus, en vacker stenmur, fantastiska ekar, drängstuga, vedbodar, smedja, och flera sjöbodar inredda för sommarvistelse. Den tidigare arrendatorbostaden är idag en uppskattad sommarstuga.

Besökare kan se både tidig 1900-talsstandard i ladugård, bra tak från 1960-talet och en bostad tidstypisk från 1848 med en utbyggnad ut mot sjön från 1930.

Beteshagarna har sakta återställts med hjälp av vår fårbesättning och de 6 dikorna som går på ön. Vi har öppnat upp, röjt sly, plöjt åkermarken och ska sätta stängsel. Ön är full av hasselsnår, vackra vyer var du än tittar ut mot havet och här finns ett rikt fågelliv.

Badvikar med naturlig sand finns på flera ställen, sanden går ca 4-5 meter ut. Längre ut blir det lite grumligare/stenigare botten. Då får man skynda att kasta sig i eller använda bryggorna.

karta hindö
översiktskarta

HISTORISK TILLBAKABLICK

Hindö ligger inne i Gropviken. Står vi på kullen vid vårt hus och tittar inåt viken kan vi se var Lennarts mor föddes och var hans morfar arbetade. Lite längre in i viken fanns farbror Sten på Ytterå, och farmor på Tallborg. Lennart kanske berättar någon av alla historier han hört under uppväxten från äldre, vid båtturer eller vid frukostbordet.

Vi, Britta och Lennart, är lantmästare och har gedigen lantbruksbakgrund. Vi har drivit släktgården Torp i 30 år, haft en 200 korsbesättning inriktad på avel med Hereford och Angus. Vi har ägt köttbutiker baserat på eget kött, sålt närproducerat till skolkök, gjort prisbelönt korv och leverpastej. 

Att hinna renovera i egen takt är en ynnest som vi unnat oss. Många projekt kvarstår, vilket är just det vi önskar. Det är resan som är målet.

Britta håller på och lär sig köra båt, har tagit fritidskepparen.  Lennart som är mycket mer sjövan har tagit Sjöbefäl klass 8. Här studeras vindar/vindriktning innan pråmning, isläggning och annat som en öbo anpassar sitt liv efter.